Via den här e-tjänsten kan du ansöka om tillstånd för en ny avloppsanläggning eller anmäla om du ska ändra en befintlig.
Miljöfarlig verksamhet
Att släppa ut avloppsvatten från byggnader med mera betraktas som miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Spillvatten från ditt hushåll räknas som avloppsvatten, till exempel från vattentoalett eller bad-, disk- och tvättvatten. För alla typer av avloppsvatten gäller krav på att rena det eller ta hand om det på annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer.
Det är fastighetsägaren som är skyldig att se till att avloppsanläggningen på fastigheten uppfyller miljöbalkens krav. Fosfor och kväve från våra avlopp bidrar till övergödningen av sjöar och hav. Därför är det viktigt att ditt avlopp har en bra rening.
Om du ska anlägga en ny avloppsanläggning eller göra vissa ändringar på en befintlig anläggning, måste du först lämna in en ansökan/anmälan och vänta på ett beslut innan du påbörjar några arbeten.
Den här informationen behöver vi för att handlägga din ansökan:
Punkt 1-3 är obligatoriska. Punkt 4-9 är obligatoriska i vissa fall.
1. Situationsplan/karta i skala 1:400 eller 1:500. På kartan ska det tydligt framgå:
- Fastighetsgränser och tillfartsväg
- Befintliga och/eller planerade byggnader på fastigheten
- Avstånd till sjö/bäck/dike
- Egen befintlig eller planerad vattenbrunn
- Andra vattenbrunnar inom 200 meter från avloppsanläggningen
- Förslag till placering och utformning av avloppsanläggning med brunnar och ledningar utritade
- Redovisning av höjd- och lutningsförhållanden
- Avstånd och placering för slamtömningsfordon (max 10 meter)
- Skala
2. Ritning och profilskiss i större skala, t.ex. 1:50 som tydligt visar avloppsanläggningens konstruktion och utförande. En ritning för vardera profilen (framifrån och från sidan). Ritningen ska bl.a. innehålla rör (för spridning, uppsamling och provtagning), höjder, bredder, längder, lutning, nivåskillnader, materialtyp, duk mm. I ritningen ska även avstånd till högsta grundvattenyta och berg finnas inritat.
3. Uppgifter om att anläggningen är funktionstestat och uppfyller kraven enligt standard (slamavskiljare och/eller sluten tank, minireningsverk).
4. Vattenredovisning och provresultat (kemisk och mikrobiologiskt vattenprov analyserat av ackrediterat laboratorium).
5. Uppgifter om fabrikat och modellbeteckning för eventuellt mininreningsverk eller annan prefabricerad reningsanläggning.
6. Beskrivning av kontroll och underhåll som kommer att ske när anläggningen är i bruk.
7. Om infiltration: protokoll från siktanalys av jordprover från platsen där infiltrationen ska placeras.
8. Dokumentation från leverantör/projektör av anläggningens reningskapacitet avseende fosfor (P-tot), kväve (N-tot) och biologiskt syreförbrukande ämnen (BOD) samt dess effekt på eventuella smittämnen i avloppet.
9. Fullmakt (original) då sökande inte är fastighetsägare, t.ex. konsult, entreprenör.
Mer uppgifter om hur du går tillväga för att söka tillstånd till enskild avloppsanläggning kan du läsa på Botkyrka.se.
Miljösanktionsavgift
Om du anlägger en avloppsanläggning utan tillstånd eller anmälan kan du bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift. Avgiften är mellan 3 000-5 000 kronor och du måste kunna visa att avloppet har den utformning och funktion som krävs på platsen. Kan du inte visa att avloppet uppfyller kraven kan du bli tvungen att gräva upp eller flytta avloppet.
Avgift
För handläggning av din anmälan/ansökan tar miljö- och hälsoskyddsnämnden ut en avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige.
E-tjänsten kräver att du loggar in med din e-legitimation.